Marchew jest jednym z najczęściej spożywanych przez nas warzyw – w zupie, w formie surówki czy po prostu na surowo jako chrupiąca przekąska. I słusznie, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia!

Marchew zawiera duże ilości beta-karotenu – charakterystycznego barwnika nadającego jej intensywną pomarańczową barwę. Wykazuje on działanie antyoksydacyjne, chroniąc nas przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Beta-karoten ulega w naszym organizmie przemianie do witaminy A, która odpowiada za prawidłowe widzenie, wzrost i rozwój oraz funkcjonowanie układu immunologicznego.

Marchew zawiera sporą ilość błonnika, którego potrzebujemy, by nasz układ trawienny pracował prawidłowo. Spowalnia on również wchłanianie glukozy i sprawia, że czujemy się pełniejsi po posiłku, co stanowi niewątpliwą pomoc w dążeniu do uzyskania szczupłej figury. Oprócz tego, błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i chorób serca. W badaniu przeprowadzonym przez szkockich naukowców spożywanie 200 g surowej marchewki dziennie przez okres zaledwie trzech tygodni poskutkowało obniżeniem stężenia cholesterolu we krwi uczestników średnio o 11%. Wysoka zawartość potasu również przyczynia się do utrzymania naszego układu krążenia w dobrym zdrowiu. Pierwiastek ten jest bowiem niezbędny do utrzymania ciśnienia krwi na prawidłowym poziomie. A pamiętajmy, że nadciśnienie, które stanowi ogromny problem w dzisiejszym społeczeństwie, bezpośrednio wiąże się z miażdżycą, atakami serca czy udarami. Badania pokazują, że kumaryna znajdująca się w marchwi także wpływa na obniżenie ciśnienia i ochronę serca.

Marchew wydaje się być naszym sprzymierzeńcem również w prewencji chorób nowotworowych. Z badań wynika, że obniża ona ryzyko zachorowania na raka prostaty, jelita grubego oraz żołądka. Wysokie stężenie karotenoidów (których doskonałym źródłem jest marchewka) we krwi wiązało się z kolei z niższym ryzykiem nowotworu piersi.

Badania pokazują, że marchew ma zbawienny wpływ na zdrowie naszych oczu. Witamina A, która powstaje w organizmie po przekonwertowaniu beta-karotenu, chroni i pomaga uporać się ze ślepotą zmierzchową, czyli tzw. kurzą ślepotą. Z licznych badań wynika również, że karotenoidy, w tym beta-karoten, znacznie obniżają ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to poważne schorzenie dotykające przede wszystkim osoby starsze, które nierzadko prowadzi do całkowitej utraty wzroku. Dlatego prewencja jest w tym przypadku kluczowa. Jeśli więc chcemy cieszyć się sokolim wzrokiem przez długie lata, to pamiętajmy o regularnym chrupaniu marchewki.

 

Warto wiedzieć, że beta-karoten wchłania się najefektywniej z marchwi gotowanej, a także w towarzystwie tłuszczu. Pamiętajmy więc o dodawaniu odrobiny oliwy lub dobrej jakości oleju do naszych surówek czy zup. Świetnym pomysłem na przemycenie marchewki do naszego jadłospisu jest przygotowanie aromatycznej, korzennej owsianki marchewkowej, która doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie, ale również jako bardzo zdrowy deser. Wystarczy na mleku roślinnym (na przykład sojowym lub migdałowym) ugotować szklankę startej marchwi i pół szklanki płatków owsianych, z dodatkiem łyżki rodzynek, łyżeczki cynamonu, szczypty startego imbiru i gałki muszkatołowej. Po kilku minutach gotowania dosłodzić owsiankę łyżką ksylitolu lub miodu, przełożyć do miseczki, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i cieszyć się pysznym, a dodatkowo jakże zdrowym posiłkiem.

 

 

Bibliografia:

  1. Eliassen, A. H., Hendrickson, S. J., Dorgan, J. F., Hallmans, G., Helzlsouer, K. J., Sesso, H. D., Hankinson, S. E. (2010). Abstract A90: Plasma carotenoids and risk of breast cancer: Pooled analysis of eight prospective cohorts. Cancer Prevention Research,3(12 Supplement).
  2. Gilani, A., Shaheen, F., Saeed, S., Bibi, S., I., Sadiq, M., & Faizi, S. (2000). Hypotensive action of coumarin glycosides from Daucus carota. Phytomedicine,7(5), 423-426.
  3. Larsson, S. C., Bergkvist, L., Näslund, I., Rutegård, J., & Wolk, A. (2007). Vitamin A, retinol, and carotenoids and the risk of gastric cancer: A prospective cohort study. The American Journal of Clinical Nutrition,85(2), 497-503.
  4. Moeller, S. M. (2006). Associations Between Intermediate Age-Related Macular Degeneration and Lutein and Zeaxanthin in the Carotenoids in Age-Related Eye Disease Study (CAREDS). Archives of Ophthalmology,124(8), 1151.
  5. Moorhead, S. A., Welch, R. W., Barbara, M., Livingstone, E., Mccourt, M., Burns, A. A., & Dunne, A. (2006). The effects of the fibre content and physical structure of carrots on satiety and subsequent intakes when eaten as part of a mixed meal. British Journal of Nutrition,96(03), 587-595.
  6. Nkondjock, A., & Ghadirian, P. (2004). Dietary carotenoids and risk of colon cancer: Case-control study. International Journal of Cancer,110(1), 110-116.
  7. Robertson, J., Brydon, W. G., Tadesse, K., Wenham, P., Walls, A., & Eastwood, M. A. (1979). The effect of raw carrot on serum lipids and colon function. The American Journal of Clinical Nutrition,32(9), 1889-1892.
  8. Tanumihardjo, S. A. (2011). Vitamin A: Biomarkers of nutrition for development. The American Journal of Clinical Nutrition,94(2).
  9. Wu, K. (2004). Plasma and Dietary Carotenoids, and the Risk of Prostate Cancer: A Nested Case-Control Study. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention,13(2), 260-269.

Zapisz się do naszego newslettera

Dostaniesz tylko konkretne maile z informacjami o:

- nowościach ze strony
- akcjach specjalnych
- promocjach i rabatach

Świetnie, Twój mail został zapisany