Kasza jęczmienna jest jedną z najczęściej spotykanych kasz w polskich domach. Kaszę jęczmienną uzyskujemy z ziaren jęczmienia, co oczywiście nie jest dużym zaskoczeniem. Świetnie sprawdza się jako dodatek w codziennych jadłospisach. Kasze są bardzo wartościowym źródłem witamin oraz mikroelementów.
Na rynku spotykamy różne rodzaje kasz, jednak najczęściej wybierane to:
- Pęczak (całe – oczyszczone, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia), najmniej przetworzona kasza jęczmienna.
- Kaszę jęczmienną łamaną, zwaną też wiejską (pocięty na duże cząstki pęczak). Występujące w trzech rodzajach: gruba, średnia i drobna
- Kaszę jęczmienną perłową, zwaną też mazurską (pocięty na duże cząstki pęczak, które poddaje się następnie obtoczeniu i polerowaniu) Również występuje jako gruba, średnia i drobna.
Pęczak bardzo często mylnie uznawany jest za produkt drugiej kategorii, a to właśnie z jego całych ziaren powstają, pozostałem rodzaje kasz. Zatem to właśnie pęczak zawiera najwięcej wartości odżywczych.
Głównym walorem zdrowotnym kaszy jęczmiennej jest dużej zawartości błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, który odpowiada za perystaltykę jelit. Odpowiedni jest zatem dla osób mających problem z wypróżnieniem, jak również dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę. Błonnik wpływa na stabilizację stężenia glukozy we krwi. Ponadto przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Kasze są to produkty o wysokiej wartości energetycznej.
Kasza jęczmienna jest źródłem szeregu cennych witamin. Zawiera wit. z gr. B, w szczególności B1, B2 i B6, które są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto zawiera duże ilości wit. B3 – niacyny, która bierze udział w procesach metabolicznych, rozszerzaniu naczyń krwionośnych oraz tworzeniu czerwonych ciałek krwi.
Warto zaznaczyć, iż jest wartościowym źródłem kwasu foliowego, tak kluczowego w diecie kobiet ciężarnych.
Kasza jęczmienna to solidna dawka witamin A, E oraz K, której prawidłowy poziom jest niezbędny w procesach krzepliwości krwi. Jak również minerałów: magnezu, manganu, selenu, żelaza, cynku oraz miedzi, zawiera jeszcze nieduże ilości wapnia.
Kasza jęczmienna zawiera gluten – nie mogą zatem jej jeść osoby chorujące na celiakię oraz każdy, kto jest uczulony na ten rodzaj białka zbożowego.
Korzyści spożywania kasz jęczmiennych w pigułce:
- wpływa na poprawę funkcjonowania układu wydalniczego
- jest moczopędna
- wzmacnia pracę żołądka
- oczyszcza organizm poprzez usuwanie zbędnych metabolitów
- dzięki dużej zawartości antyutleniaczy pomaga w usuwaniu wolnych rodników z organizmu, przez co korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci
- pomaga w usuwaniu frakcji „złego” cholesterolu LDL dzięki obecności błonnika i niacyny
- pozytywnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi, zapobiega powstawaniu zatorów, zakrzepów oraz siniaków
Kasza jęczmienna jest najczęściej wybieraną kaszą w naszych domach, nic dziwnego idealnie sprawdza się zarówno jako dodatek do zup – w szczególności do klasycznego krupniku, jest świetnym dodatkiem do sosów, dań mięsnych, a nawet zup mlecznych. Sprawdza się również w dietach wegetariańskich.
Jak gotować?
Przed ugotowaniem, należy opłukać kasze pod bieżącą wodą. Najlepiej gotować kaszę uwalniając ją z woreczka. Dobrym sposobem, aby uzyskać pożywną, smaczną i wartościową kaszę jest gotowanie jej w odpowiednich proporcjach. Zatem:
- kasza pęczak – zagotować 3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Wedle uznania osolić oraz dodać łyżkę oleju, gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę.
- kasza jęczmienna łamana i perłowa – w tym przypadku należy zagotować 2, 5 szklanki wody na szklankę kaszy, pozostałe czynności podobnie jak przy kaszy pęczak.
Jedzmy więc kaszę, na zdrowie. 😉
Bibliografia:
- Przegląd Zbożowo-Młynarski/Prawie wszystko o kaszach
- Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw/Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda
- Odżywianie/Kasza jęczmienna – kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki
- Zawartość włókna surowego w wybranych produktach zbożowych/ Śmiechowska M, Jurasz M.
- OCENA ZAWARTOŚCI MIEDZI I CYNKU W WYBRANYCH PRODUKTACH ZBOŻOWYCH/ Andrzej Kot, Stanisław Zaręba, Lucyna Wyszogrodzka-Koma