Potas jest jednym z najważniejszych mikroelementów w organizmie człowieka.
Obecny jest niemal we wszystkich produktach spożywczych, mimo to często zdarza się, że mamy go w organizmie za mało, albo wręcz przeciwnie zbyt wiele.
I co wtedy? Dlaczego jest tak ważny?
Jest minerałem, który po rozpuszczeniu się w wodzie przenosi ładunki elektryczne. Dzięki temu, że ludzki organizm składa się w większości z wody, jest on praktycznie wszędzie, zarówno w komórkach jak i w przestrzeniach międzykomórkowych oraz oczywiście we krwi.
Wówczas utrzymywanie odpowiedniej ilości potasu, jest bardzo ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Czy wiesz, że:
Potas jest najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym aktywującym około 300 enzymów biorących udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów.
Potas nadzoruje gospodarkę energetyczną ustroju.
Potas należy do pierwiastków występujących we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych.
Potas wpływa na ilość zatrzymanej wody w organizmie i na funkcjonowanie nerek
Potas pobudza wydzielanie insuliny, bierze udział w przewodnictwie nerwowym.
Potas obniża ciśnienie krwi, odgrywa ważną rolę przy regulacji rytmu serca.
Potas pomaga dostarczyć tlen do mózgu, a więc zwiększa sprawność umysłową, ułatwia jasność myślenia.
Niedobory potasu (hipokaliemia) to stan, w którym poziom potasu spadł poniżej normy. Długo utrzymująca się hipokalemia może prowadzić do pojawienia się chorób serca. Jak zatem rozpoznać ten stan?
Podstawowymi objawami niedoboru potasu są:
-
drętwienie i mrowienie
-
brak łaknienia
-
wysokie ciśnienie
-
skurcze mięśni
-
obrzęki w obrębie nóg i rąk
Oczywiście to są tylko niektóre z możliwych objawów. Co więcej, nie każdy z tych objawów musi sygnalizować niedobór potasu.
Natomiast nadmiar potasu w organizmie to inaczej hiperkaliemia. Nie zawsze łatwo ją rozpoznać, ponieważ objawów związanych ze zbyt dużym stężeniem potasu w organizmie nie ma często zbyt wiele.
W jej efekcie, podobnie jak w przypadku hipokaliemii, dochodzi na przykład do zakłócenia rytmu pracy serca, a także do zachwiania działania układów nerwowego i mięśniowego.
Może pojawić się:
-
apatia,
-
splątanie,
-
zaburzenia świadomości.
Bardzo ważne, aby nigdy na własną rękę nie zażywać preparatów z potasem. Pamiętajmy, aby takie rzeczy konsultować.
Skąd brać potas?
-
Potas znajduje się w wielu produktach spożywczych. Dobrym źródłem potasu są wszystkie rodzaje mięsa czyli kurczak, królik, mięso czerwone i dziczyzna oraz ryby takie jak łosoś, dorsz, flądra czy sardynki.
-
Potas znajdziemy w wielu popularnych warzywach jak brokuły, groch, fasola, pomidory, ziemniaki, bataty oraz dynia.
-
Dobrym źródłem potasu są takie owoce jak banany, kiwi, cytrusy, śliwki oraz morele.
Warto wiedzieć, że suszone morele zawierają więcej potasu niż świeże.
Bibliografia:
-
Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. IŻŻ, Wyd. Lek. PZWL 2008.
-
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 1998.
-
Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa, 1998.