Jakie byłyby święta bez tradycyjnych przysmaków? Jakie byłyby przysmaki bez wyjątkowych przypraw?

 

Ten magiczny czas zawsze kojarzy nam się z pięknymi zapachami, które uzyskujemy dodając aromatycznych przypraw do naszych ulubionych potraw. Jest ich cala masa, jednak kilka z nich cieszy się szczególną popularnością. Każdy dom ma swoje tradycje od lat, jednak propozycja przypraw którą dla Was przygotowaliśmy świetnie wpisze się w świąteczny klimat niemal każdej rodziny.

O czym nie można zapomnieć?

 

  • Anyż to roślina mająca maksymalnie 50 cm. Jej kwiaty można zobaczyć w okresie wakacji. Najwięcej właściwości i zastosowań mają owoce anyżu. W smaku przypominają nieco kminek, chociaż są od niego bardziej słodkie i intensywne. Znany jest najczęściej w wysuszonej postaci ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych nasionami. Owoce anyżu stosowane są jako dodatek do ciężkostrawnych potraw np. kapusty. Najczęściej jednak anyż wykorzystywany jest w formie przyprawy wzbogacającej smak ciast, ciasteczek, pierników, kompotów, czy też mięsa.

  • Cynamon, czyli kora cynamonowca cejlońskiego. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon pasuje na słodko, a nawet nie gorzej jest w zestawieniu z rybami i mięsami. Aby uniknąć negatywnego wpływu obróbki termicznej na właściwości zdrowotne cynamonu tradycyjnie, oczywiście w miarę możliwości, należy go dodawać pod jej koniec.

  • Gałka muszkatołowa to środkowa część pestki owocu muszkatołowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa. W kuchni stosuje się zwykle w sproszkowanej formie. Jest niezwykle aromatyczna, wystarczy niewielka ilość gałki muszkatołowej, aby wzmocnić smak potrawy, a to za sprawą olejków eterycznych i substancji lotnych. Charakteryzuje się gorzkim smakiem i intensywnym aromatem.

  • Goździki, czyli wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach. Goździki można stosować w postaci całej lub zmielonej, jednak najlepiej kupować je w całości, a nie w proszku, bo ten szybciej straci część właściwości. Niezwykły aromat goździków sprawia, że znajdują one zastosowanie w wielu rodzajach dań. Przede wszystkim stanowią one bardzo cenny dodatek do potraw zawierających owoce. Goździki w wyjątkowy sposób wzmacniają smak i zapach domowych napojów kompotów, ciast, czy chociażby zwykłej herbaty.

  • Imbir  w sklepach najczęściej można znaleźć imbir w trzech postaciach: marynowany, korzeń i mielony, czyli w postaci proszku. Przyjął się jako składnik wypieków, szczególnie świątecznych ciast i pierników. Imbir dobrze smakuje w towarzystwie ziela angielskiego, liścia laurowego, goździków, gałki muszkatołowej i pieprzu. Taka mieszanka sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, nadając świeżości i pikanterii tłustym potrawom.

  • Kardamon przyprawa ta otrzymywana jest przez wysuszenie nasion kardamonu malabarskiego. Ze względu na swój niepowtarzalny aromat jest przede wszystkim wykorzystywany jako przyprawa w kuchni. Ma delikatny zapach oraz wyraźny korzenny smak. Nasiona kardamonu można dodawać do potraw w całości, rozdrobnione lub sproszkowane. Korzenny smak kardamonu znakomicie pasuje do ciasteczek, pierników, deserów, lodów czy słodkich sosów.

  • Kolendra świeża wyglądem przypomina natkę pietruszki, ale odróżnią ją od niej charakterystyczny, mocny aromat. Łagodna w smaku, ale ma wyrazisty, delikatnie anyżowy zapach. Doskonale komponuje się z potrawami z mięsa.

  • Jagody jałowca mają początkowo wyrazisty, jasno zielony kolor, a gdy są dojrzałe stają się niebiesko-czarne, mięsiste i zawierają trzy lepkie, twarde, brązowe nasiona. Suszone jagody pozostają miękkie, ale jeśli się je rozłupie, rdzeń otaczający nasiona łatwo się rozpadnie. Owoce jałowca pospolitego, są bardzo cenione w kuchni ze względu na swój balsamiczny aromat oraz korzenny, gorzko-słodki smak.  Wspaniale komponuje się z mięsami, którym nadaje specyficzny zapach.

Należy pamiętać, aby nie stosować ziół i przypraw w nadmiarze. Dodane do potraw w zbyt dużej ilości, mogą zdominować ich smak lub sprawić, że danie nabierze goryczkowatego posmaku. 

 

 

Bibliografia: 

  1. „Księga Smaków Świata”, Buchmann

  2. „Kuchnia”, Lawson Nigella 

  3. „Przyprawy które leczą”, Szaciłło Karolina i Maciej