Oliwa z oliwek jako cenny olej roślinny jest znana i używana na całym świecie. To szczególny tłuszcz, dzięki czemu jest faworytem zarówno wśród dietetyków oraz lekarzy.
Jak sama nazwa wskazuje, oliwę z oliwek pozyskuje się z drzewa oliwkowego. Oliwki razem z pestkami są miażdżone i wytłacza się z nich sok. Następnie po odwirowaniu wody i przefiltrowaniu powstaje czysta oliwa z oliwek.
Wiecie, że z 500 kg oliwek dostajemy ok. 57 litrów oliwy?
Wybór wcale nie jest najłatwiejszy – na rynku dostępnych jest bowiem wiele rodzajów oliwy z oliwek:
- Oliwa extra virgin – uzyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno, jest tłuszczem całkowicie naturalnym, bez jakichkolwiek dodatków, ma zielonkawy kolor i jest gęsta.
- Oliwa virgin – jest produktem z pierwszego tłoczenia, jednak jej poziom kwasowości wynosi więcej niż 0,08 procenta, ale mniej niż 2 procent.
- Oliwa lampante – produkt poddawany jest rafinacji, czyli ogrzewaniu.
- Oliwa z wytłoczyn oliwnych – produkt otrzymywany z pozostałości po procesie tłoczenia.
Około 25% składu oliwy z oliwek stanowią nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-6 i omega-3. Jednonienasycony kwas oleinowy jest dominującym kwasem tłuszczowym w składzie oliwy, zajmuje ok 72% jej składu i jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu.
Pozytywny wpływ oliwy z oliwek na zdrowie warunkowany jest w głównej mierze zawartością kwasów tłuszczowych NNKT, które niwelują stany zapalne, wymiatają wolne rodniki, wzmacniają błony komórkowe i regulują metabolizm lipidów.
Zawarty w oliwie kwas oleinowy chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa.
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem witamin: A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo, pomaga w walce z nieżytem żołądka.
Liczne badania diety śródziemnomorskiej, w której dominuje oliwa z oliwek, pokazały jak korzystny wpływ ma na masę ciała.
Oliwa obniża ciśnienie krwi, czyli jeden z głównych czynników odpowiedzialnych za choroby serca. Co za tym idzie? Zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci. Wpływa również za obniżenie poziomu cholesterolu.

Oliwa z oliwek w głównej mierze króluje w kuchni, jako dodatek do wielu potraw. Jednak przez swoje znakomite właściwości sprawdza się również do innych celów w gospodarstwie domowym.
Oto kilka przykładów innego wykorzystania oliwy z oliwek:
- świetnie odżywia włosy
- ułatwia polerowanie drewnianych powierzchni
- czyści trudne do usunięcia zabrudzenia, np. ze smaru
- w połączeniu ze zmieloną kawą/cukrem zastępuje chemiczne peelingi do ciała
- świetnie nawilża suchą skórę
Ciekawostka:
Jedynie oliwa z oliwek, która jest rafinowana, nadaje się do smażenia i pieczenia potraw, dzięki wysokiemu punktowi dymienia (powyżej 200 ̊C).
Jednak prawdziwie zakochać można się wyłącznie w oliwie z oliwek extra vergine, która jest wytłaczana z oliwek tuż po zbiorze i może być wykorzystywana tylko na zimno.
Bibliografia:
- ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 26 – 36
- Kcalmar/Zdrowie/ OLIWA Z OLIWEK
- ekologia.pl/ Zdrowie/ Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie. Jak stosować oliwę z oliwek?