Chorujesz na nadciśnienie?

Podpowiadamy, jak w prosty sposób wspomóc leczenie farmakologiczne:

  • Przede wszystkim zadbaj o obniżenie i/lub utrzymanie odpowiedniej masy ciała.
  • Bądź aktywny na co dzień, a nie tylko „od święta”.
  • Zrezygnuj z dosalania potraw. Pamiętaj, że sól jest obecna w wielu produktach żywnościowych (pieczywo, wędliny). Ich spożycie pokrywa dzienną dopuszczalną podaż soli.
  • Stosuj przeróżne zioła i przyprawy (najlepiej jednoskładnikowe): majeranek, tymianek, oregano, bazylię, pietruszkę, itd.
  • Wyeliminuj ze swojej kuchni gotowe kostki rosołowe i buliony, sosy w proszku, mieszanki przypraw o  żółtej barwie (w ich skład wchodzi głównie sól i substancje typu glutaminian sodu, które szkodliwie działają na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy).
  • Unikaj kiszonek oraz produktów przechowywanych w puszkach (np. warzywa konserwowe) – zawierają znaczne ilości sodu. Postaw na świeże surowce!
  • Staraj się urozmaicać dietę.
  • Zadbaj o to, aby codziennie w jadłospisie zalazły się odmienne: warzywa, owoce i produkty zbożowe.
  • Stosuj wodę mineralną niskosodową (o zawartości sodu poniżej 20 mg/l).
  • Ogranicz spożycie tłustych produktów zwierzęcych na rzecz ryb i olejów roślinnych oraz orzechów (źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 oraz jednonienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszają ryzyko odkładania się płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

Pamiętaj!

Są to jedynie wskazówki. Właściwy, indywidualny sposób żywienia, uwzględniający Twoje preferencje żywieniowe i towarzyszące schorzenia, powinien zostać ustalony przez osoby wykwalifikowane w tej dziedzinie.